Umpama bulan jatuh ke riba

September 27, 2009 at 3:44 pm | Posted in Monolog | Leave a comment
Tags: , ,

Hati terasa ingin melayan nasyid ini…

Sabar

September 17, 2009 at 6:33 pm | Posted in Experience, Monolog, Refleksi | Leave a comment
Tags: ,

Dekat nak habis Ramadhan ni badan-badan rase kurang sihat. Rase bersin dan batuk-batuk, tekak rase kering. Beberapa kali tidak bertarawih kat masjid. Ade sekali, lepas buka dan solat maghrib terus terbaring sampai tengah malam. Sekarang pun masih lagi batuk2!

Alhamdullillah selamat tiba di tanah air 2 September lepas. Hampir 2 minggu lebih berada di Malaysia. Minggu lepas pergi ke KL menaiki Innova mengambil barang-barang kontena dari UK. Highway baru makin bertambah tapi masih sesat juga. Berape lama la sesat kat tengah bandar ditambah dengan jalan yg jam. Tiba lambat tapi ramai yang datang tolong. Syukur.

Innova balik ke BP bersama barang-barang kontena. Tapi diri ini lepak di Shah Alam 2 hari pasal ade urusan perlu diselesaikan. Plan balik ke BP naik bas dari stesen Seksyen 19 ke Ayer Hitam.Beli tiket jam 10 pagi sehari sebelum balik.

“Bang Ayer Hitam besok 10 pagi ade lagi. Datang awal ye bang besok. 10 minit awal ye”,

“Ok”.

Tiba di stesen bas awal sebelum jam 10. Tunggu punya tunggu…. kul 10. Bas tak sampai lagi. Ok la kasi chance 10 minit. Tup, tap… tup, tap… kul 10:10. Tension ni bas tak sampai lagi, nak marah pun ade gak. Takpe Ramadhan ni kene banyak bersabar. Haih… dah kul 10:15 ni tak sampai lagi.

“Bang, mane bas ni? Lambat dah ni”. Masa beli bukan main suruh datang awal.

“Jap lagi sampai, bas kat Padang Jawa sekarang”.

Berapa jauh Padang Jawa ke sini tak tahulah. Sabar. Tunggu lagi. Tup, tap… tup, tap… tup, tap… 10:30. Mane la pulak bas ni??

Tiba-tiba ade satu bas masuk ke stesen dengan lajunya. POOM! Kedengaran bunyi letupan. Rupanya rim tayar belakang bas tuh terlanggar batu jambatan masuk stesen. “Apehal la bas ni bawak laju-laju.”

IMAGE_040

Bas pun parking la kat stesen tuh. Lagi tension bila mamat tu panggil bas JB tunjuk arah bas pancit tu. “Haih, dah la lambat, bas buat hal plak.” Dengan terik panas matahari, memang menguji kesabaran. Terpaksalah penumpang-penumpang bas menunggu bas ganti datang. Jam 11:10 pagi barulah bas bertolak. Bila terjadi sebegini teringat pula betapa bestnya public transport UK.

Sepanjang perjalanan kat highway utara-selatan, terkandas sekejap kat area Senawang. Ade kemalangan melibatkan lori dengan lori. Peringatan kepada diri supaya memandu kereta dengan lebih berhati2. Rasenya memandu kat UK rasa macam lebih selamat.

IMAGE_041

Pasal kemalangan ni nak komplain sikit pasal jalan kat sini. Jalan raya dari Ayer Hitam ke Batu Pahat. Kalau sape penah lalu memang bahaya. Dengar banyak cerita kemalangan sepanjang jalan ni. Jalan telah dibesarkan jadi dual lane. Jalan raya tuh memang lurus sampai ke BP dekat 30km. Lepas tuh takde divider kat tengah. Ape lagi, kereta semua bawak laju-laju la, lori pun same. Kadang2 dekat jalan dua lane ni tiga kereta sekali lalu. Waktu busy, nak keluar ke jalan besar memanglah payah.Sabar je lah. Hanya satu cadangan dari saya buat kerajaan, buatlah divider dan roundabout.

“Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar”

Selamat tinggal UK, Selamat datang Malaysia

September 1, 2009 at 1:17 pm | Posted in Experience, Monolog | Leave a comment
Tags: , ,

Hari ini merupakan hari terakhirku di bumi United Kingdom.

Nottingham kurasakan seperti kampung keduaku… istimewa buat diriku.

Tanah yang dahulunya kering kontang kini menyubur, dan diharapnya akan ada insan-insan yang terus menanam benih-benih.

Di sinilah ku mengenal tarbiyyah,

Di sinilah ke mengenal ukhuwah,

Di sinilah ku mengenal islam,

Walaupun gembira pulang ke tanah air, rase sedih meninggalkan bumi UK ini tetap dirasai…

Debaran juga dirasai memikirkan suasana dan cabaran yang menanti di Malaysia…

“Ya Allah limpahkan kesabaran kepada kami, perkukuhkanlah langkah kami dan bantulah kami menghadapi orang kafir.”

Aku tidak gemar akan ucapan ‘selamat tinggal’ kerana ia umpama pengakhiran untuk segalanya. Jadi akhir kata untuk sahabat-sahabat di UK terutama warga Nottingham dan Lougborough, “Kita jumpa lagi!”

air-asia-airline

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.